Eerste hapjes van je baby

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 09:36

Kijkt jou kindje het eten van je lepel af? Is de interesse naar jou eten ineens groot? Grote kans dat je kindje toe is aan zijn eerste hapjes.

 

Zo tussen de 4 en 6 maanden kan je beginnen met de eerste hapjes te geven aan je baby. Een super leuke mijlpaal!

 

De eerste hapjes zijn eigenlijk niet meer dan een paar lepeltjes per dag, het is nog geen vervanging van fles/borstvoeding. Het is vooral om je baby te laten wennen aan andere textuur en andere smaken.

 

Tot je kindje ongeveer 8 maanden is blijft het bij een paar lepels oefenhapjes, hierna begint je baby steeds meer interesse te krijgen en kan je beginnen met kleine maaltijden te geven.

 

Wat mag ik geven?

Flesvoeding en ook borstvoeding zijn van nature vrij zoet. Je kan dus het best beginnen met wat neutrale smaken zoals wortel, bloemkool of banaan. Sommige ouders kiezen er heel bewust voor om als eerste alleen groente te geven, maar deze keuze ligt helemaal bij jou.

Eigenlijk mag je kindje bijna alle gezonde dingen die jij ook eet. Je kan er voor kiezen om zelf wat groente of fruit goed fijn te prakken of er zijn veel potjes in allerlei smaken en per leeftijd van je baby te krijgen.

 

Wat mag mijn baby niet?

Honing

Honing mag een kind tot 1 jaar niet hebben. Hier kan een bacterie in zitten die een baby erg ziek kan maken

Rauw vlees of vis

Kleine kinderen zijn nog erg gevoelig voor veel bacteriën hierdoor is het beter om rauwe producten nog even te laten staan. Een stukje goed gegaard vlees of vis geprakt mag wel.

Producten met veel zout

Je kindje zijn nieren kunnen grote hoeveelheden zout nog niet goed verwerken.Twijfel je of je kindje een product wel of niet mag schroom niet om een keer te bellen naar bijvoorbeeld het consultatiebureau die zijn vaak goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen wat betreft voeding van een baby, of ga even op onderzoek uit. Op bijvoorbeeld het Voedingscentrum vind je vele leuke dag en week menu’s per leeftijd en kan je ook veel info vinden over wat je baby wel en niet mag hebben.

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.